Anerkendelse giver identitet – også på arbejdspladsen!

GÆSTEBLOGGER: For tiden har vi filosofistuderende Mette Walin Andersen i praktik. På vores interne MacMann Berg-møde holdt hun et oplæg om identitet og anerkendelse, hvor hun også fik inddraget Mumi-troldene. Det var så godt, at vi bad hende lave et lille uddrag i form af et kort blogindlæg – og det kan du nu få fornøjelsen af her.

Skærmbillede 2014-11-07 10.07.37

Hvad kan vi lære af Mumi-troldene om identitet? Se klippet længere nede.

 

 

Vi forbinder ikke alle det samme med ordet anerkendelse.

Nogle forstår det blot som et synonym for ros. Men det er meget mere end det. For anerkendelse er helt essentiel for, at mennesker kan få en forståelse for – og et forhold til sig selv.

På den måde giver anerkendelse identitet. Derudover spiller anerkendelse en central rolle i at få den enkelte til at føle sig som en del af et fællesskab. Som én der hører til – det være sig i en gruppe, et socialt fællesskab, en arbejdsplads…. Denne type anerkendelse må ikke forveksles med ros, men er snarere en anerkendelse af eksistens: En anerkendelse af den enkeltes individuelle egenskaber og kompetencer.

Et lille klip fra Tove Janssons Mumi-troldene illustrerer smukt, hvordan anerkendelse ikke bare er vigtigt for at have det godt, men vigtigt for at kunne blive og være sig selv. Og ikke mindst vigtigt for at føle sig som en del af et fællesskab.

Forud for dette klip leger Mumi og hans venner gemmeleg i huset. Mumi gemmer sig i en fortryllet hat, og da han kommer ud, ligner han slet ikke sig selv.

Bemærk i filmen hvordan det største nødråb fra den forvandlede mumi-trold er: ”Call me Moomin”. Altså: Anerkend at jeg er mig og kald mig ved mit navn.

Klippet kan henlede opmærksomheden på hvad det kan gøre ved medarbejdere ikke at blive anerkendt for sin funktion eller sine kompetencer.

Se klippet fra Mumi-filmen her (Advarsel: Filmen er ikke for små børn…)

Hvordan anerkender du selv dine medarbejdere eller kolleger for at de oplever sig som en kompetent del af fællesskabet?