Vi er gået i tænkeboks

Forleden talt jeg med en kommunal embedsmand i en af landets større kommuner.

Han fortalte, at kommunen i løbet af de kommende uger vil få 100 flygtninge fra Syrien. Kommunen skulle, ligesom de fleste andre kommuner, tage ’en bid af byrden’, som han sagde. Og hans kommune havde store problemer med at skulle huse de 100 fra Syrien.

Jeg skal ikke gøre mig klog på, om det er svært for en kommune med ca. 70.000 indbyggere at håndtere 100 flygtninge. Men samtalen med den kommunale leder, gjorde noget ved mig.

Nogenlunde samtidig blev regeringen kritiseret for ikke at gøre nok i forhold til at tage imod og få syrerne integreret i samfundet. Og så var det, at den dårlige smag, eller kald det samvittighed, kom op i mig. For hvad gør jeg selv?

Jeg indrømmer blankt, at jeg ikke har meldt mig som frivillig eller som kontaktperson. At min familie ikke har åbnet dørene for de fremmede, der kommer fra krig, nød og elendighed. Mennesker som har mistet alt, når de kommer til vores land, hvor det flyder med mælk og honning – i hvert tilfælde sammenlignet med Syrien. Og når jeg kigger rundt i min omgangskreds af velstillede og privilegerede mennesker, så er der ikke én, der har gjort noget. Vi tænker alle sammen det samme. Det er samfundet, der skal gøre noget – ikke mig.

Hvis jeg var en af de syriske flygtninge, ville jeg nok først og fremmest søge tryghed for mig og min familie. Og hvis det ikke var muligt tæt på, så ville jeg håbe, at nogle medmennesker ville åbne deres døre og hjerter, der hvor jeg så kom frem.

I mange år har MacMann Berg doneret 1 procent af vores omsætning til hjælp til mennesker i den tredje verden. Vi er, så vidt vi ved, den eneste virksomhed i Danmark, der har fulgt FN anbefalinger om at afsætte 1 procent af et lands eller en virksomheds omsætning til social ansvarlighed i forhold til den verden som landet eller virksomheden er en del af. Ingen andre danske eller udenlandske virksomheder er, os bekendt, i nærheden af den ene procent.

Når vi selv gør det, er det en konsekvens af vores vision om at skabe bedre og mere bæredygtige virksomheder, organisationer og fællesskaber – gennem bedre ledelse. Samtidig arbejder vi ud fra et systemisk grundlag. En sådan langsigtet helhedstænkning kalder på en ansvarlighed, som rækker ud over os selv. Derfor må vi som virksomhed finde ud af, hvordan vi bedst muligt kan bidrage til at løfte vores del af ansvaret overfor den verden, som vi er en del af.

Vi er derfor gået i tænkeboks for at finde ud af, hvordan MacMann Berg kan gøre en endnu større forskel. Ikke ’kun’ i Afrika, men også for nogle af mennesker, der kommer til vores land.

Hvordan skal vi handle, når vi gerne vil opføre os ordentligt og ansvarligt som virksomhed? Hvor generøse skal vi være med vores tid og medmenneskelighed?

Tænk gerne med. Skriv til os. Kom også gerne med dine bud på, hvordan du og din virksomhed eller organisation kan bidrage til en fremadrettet ansvarlig og bæredygtig udvikling af Danmark og den verden vi alle er en del af.

Vi vender senere tilbage med vores ideer og handlinger – meget gerne inspireret af jer.

På vegne af mine dygtige kollegaer i MacMann Berg

Jesper Loehr-Petersen