Sommer og ferietid – det er nu du har chancen

I MacMann Berg lader vi os løbende inspirere af forskere, politikere, ledere og andre passionerede mennesker med tanker om en bæredygtig samfundsudvikling.

På det netop overståede Folkemøde på Bornholm deltog vi i debatter om fremtidens ledelse – set i lyset af de store forandringer som Danmark står over for. Det er tankevækkende så enige politikere, forskere og ledere er om, at vi kommer til at skulle gentænke vores måde at bedrive ledelse på i fremtiden.

Fremtidsforskerne fra Future Navigator peger tilsvarende på, at vi står over for nogle markante forandringer, som radikalt udfordrer, hvad vi skal leve af og arbejde med om få år. Og måden vi kommer til at løse vores opgaver på. Alt tyder på, at accelerationen i udviklingen vil fortsætte i den nærmeste fremtid.

Og hvad nyt er der så i det? INTET. Og det er måske det mest uhyggelige og tankevækkende. Det virker som om, at vi lukker øjnene og fortsætter ned ad de velkendte stier og spor fra i går. Som om vi ikke rigtigt vil tage det helt alvorligt. Eller måske er det udtryk for en grad af handlingslammelse? At vi ikke ved, hvad vi skal gøre?

I MacMann Berg mener vi, at ledere er nødt til at medtænke de demografiske, teknologiske og økonomiske udfordringer i en fortløbende ledelses- og organisationsudvikling. På en måde der proaktivt involverer medarbejdere og centrale samarbejdspartnere i en nødvendig samskabelse i udviklingen af vores fremtidige samfund og fællesskab.

Bæredygtighed i ledelse er for os noget helt andet end et nyt smart modeord. Det er en simpel nødvendighed. Kort og godt. Bæredygtighed handler i vores verden om at sætte det lange lys på, og se organisationer og mennesker i et helhedsperspektiv. Med en ansvarlighed i forhold til både mennesker, den omgivende verden og økonomien.

Det er et opgør med en køb-og-smid-væk-kultur til i højere grad at arbejde med omplacering og genanvendelse, og hvordan vi kan skabe livgivende fællesskaber. Professionelle som private fællesskaber. Alt sammen til gavn for løsningen af velfærdssamfundets kerneopgaver.

Skal det lykkedes, må vi prioritere tid til refleksion. Tid til at tænke os godt om og udvikle nye ledelsestilgange og organiseringsformer.

I MacMann Berg slår det os ofte, at mange ledere har så pokkers travlt. Mange har svært ved at finde tid til at gentænke deres ledelsesarbejde. Frem for at være på forkant kommer de til at stå på hælene i forhold til de udfordringer, vi står overfor som samfund, og det endda uden de selv opdager det. Den lette tanke er, at de ikke har tid. Den lidt mere provokerende tanke er, at de ikke tager sig tid. Det er rigtig skidt. Både for kunder, borgere, medarbejdere – og lederne selv. Men chancen er der nu.

Sommertid er refleksionstid. Tid til mental drøvtygning og til at overveje, om vi skal fortsætte i samme rille, som før ferien.

Brug den ofte mere stille sommertid til at vurdere, hvordan du ikke bare skal have ryddet op i skuret eller kælderen, men også i organisationen. Få det skilt fra, der ikke længere skaber værdi, kvalitet, trivsel eller arbejdsglæde for dine medarbejdere og dig selv. Og for jeres kunder.

Hen over sommeren vil vi på de sociale medier dele en række anbefalinger af bøger, som vi selv er blevet inspireret af. Følg os på Facebook, Twitter og Linkedin. Vi er kun et klik væk.

På vegne af mine dygtige kollegaer i MacMann Berg ønsker vi jer alle en rigtig dejlig sommer

Jesper Loehr-Petersen